Nowy rok na dobre już zagościł w naszych domach a w świecie piwowarstwa domowego nadal trwa sezon warzelniczy 2016/2017. Nowy rok to czas na nowe piwne wyzwania, również na arenie Warmińskich PiwoWARów. Już niebawem poznamy laureata trzecich eliminacji a tym samym pełen skład pierwszej grupy półfinałowej. Zapraszamy 26 stycznia do Browaru Warmia, startujemy o godzinie 19.
Jaki styl piwa tym razem zaprezentujemy?
Będzie to White IPA czyli piwo białe jak śnieg, którego zabrakło nam przy naszym poświąteczny starciu. White IPA to tak zwany styl hybrydowy – połączenie w harmonijną całość tego co najlepsze z piwa w stylu witbier oraz piwa w stylu AIPA. Czego więc można się spodziewać?
W aromacie będziemy mogli wyczuć owocowe estry, przypominające zapach bananów, moreli, cytrusów, trochę aromatów przyprawowych, w tym kolendrę, tak typową dla witbiera. Ale do tego dojdą również aromaty amerykańskich chmieli, czyli znowu cytrusy i owoce tropikalne.
W smaku piwo to powinno być lekko słodowe, z owocowymi posmakami kojarzącymi się z grejpfrutem, pomarańczą czy też morelą. Dodatkowo kolendra i skórka z pomarańczy. No i goryczka na wysokim poziomie – w końcu to styl pokrewny AIPA!
Nasza White IPA będzie to mocno owocowy, przyprawowy i orzeźwiający wariant amerykańskiego IPA, jaśniejszy i mniej treściwy, z drożdżami i dodatkami typowymi dla witbiera.
Kto tym razem stanie do bitwy o awans?
W bitwie wezmą udział same piwne znakomitości naszego oddziału. Każdy z nich jest bardzo doświadczony i każdy bardzo lubi klimaty amerykańskie, spodziewajcie się więc piw bardzo cytrusowych. Chłopaków nie trzeba zbytnio przedstawiać, ale dla formalności, potomności i braku anonimowości, oto oni:
- Maciek Brzozowski
- Daniel Górecki
- Daniel Kuciński
Atrakcje towarzyszące
Formuła naszych spotkań jest niezmienna. Próbujemy, oceniamy, wyłaniamy zwycięzcę bitwy. Niezmienne są również konkursy z nagrodami dla naszych gości, którzy odważą się na scenie zaprezentować piwne fakty, o których wspominali nasi prowadzący podczas piwnych prelekcji. Tradycją naszych spotkań stają się również mini kursy sensoryczne. Tym razem dowiecie się jak rozpoznać w piwie wadę papierową – związaną w głównej mierze ze starzeniem się piwa i jego utlenieniem.
Oczywiście zachęcamy również do przetestowania specjałów lokalu w którym nasze bitwy się odbywają. Szczególna uwagę zwróćcie oczywiście na piwo, które warzą nasi oddziałowi koledzy Daniel i Łukasz.
Podziękowania
Serdeczne podziękowania ślemy do instytucji i firm, które wspierają nasze piwne potyczki. To dzięki nim jesteśmy w stanie realizować je w obecnej skali.