Warmińskie Bitwy Piwne – pierwsze starcie!

Warmiński Bitwy Piwne

Warmińskie Bitwy Piwne lub inaczej mówiąc „Warmińskie PiwoWARy” to cykl spotkań, które mają na celu dobrą zabawę i przedstawienie szerszej publiczności kunsztu piwowarskiego warmińsko-mazurskich piwowarów domowych. Spotkania będą się odbywać zazwyczaj w ostatni czwartek miesiąca (z wyjątkiem grudnia) o godzinie 19:00.  Do walki stanie dwóch lub trzech piwowarów i zaprezentują swoje piwa w tym samym stylu. Zadaniem publiczności będzie spróbować próbki każdego z nich (ok. 100 ml) i wybrać najlepsze. Degustacja jest oczywiście bezpłatna. Uwaga! Każdy piwowar przynosi po skrzynce swojego piwa, więc będziemy mogli nalać tylko około 100 próbek dla ok. 100 osób. Przy większym zainteresowaniu imprezą nie przeszkodzi jednak podzielić się ze znajomym swoją próbką i wspólnie oddać jeden głos na karcie do głosowania. Karty do głosowania (z opisem stylu) będą rozdawane przed pobraniem próbek i zbierane do urny po oddaniu głosu. Aby głosowanie było jak najbardziej obiektywne, piwa zostaną zakodowane, żeby oddać głos na najlepsze piwo, a nie na „znajomego” 🙂 Najlepszy piwowar danej bitwy przechodzi do półfinałów. Zwycięzcy półfinałów wezmą udział w finale i zawalczą o główną nagrodę – możliwość uwarzenia swojego piwa (według finałowej receptury) w Browarze Zamkowy Młyn.

A jaki styl będzie bohaterem pierwszego pojedynku? Stary, klasyczny, ciemny styl angielski – STOUT.

Stout to ciemne piwo górnej fermentacji, wytwarzane z użyciem palonego słodu jęczmiennego, chmielu, wody i oczywiście brytyjskich szczepów drożdży. Zdaniem niektórych stout wywodzi się od porteru (podobno nazwę tę użyto pierwszy raz w 1721 roku, na określenie ciemnego piwa warzonego z palonego słodu), inni zaś twierdzą, że obie nazwy są tożsame (chociaż określenie stout było używane już wcześniej, pojawiając się pierwszy raz w 1677 roku). Najbardziej znanymi przedstawicielami tego stylu piwa są Guinness oraz Murphy’s Irish Stout.

Główną cechą stoutu jest wyraźny aromat kawy, czekolady, kakao lub w przypadku odmiany sweet stout wyraźny aromat karmelu kojarzący się ze słodką kawą. Goryczka chmielowa powinna być wyraźna i obecna na poziomie średnim do wysokiego, a w odmianie sweet stout na niskim poziomie. Mówiąc ogólnie stout, to bardzo ciemne, mocno palone, wyraźnie goryczkowe, jednak kremowe i bardzo pijalne piwo. Zdradzę Wam, że podczas pierwszego pojedynku możecie spodziewać się dwóch odmian stoutu w odmianie amerykańskiej (piwo chmielone przy użyciu bardzo aromatycznych, cytrusowych chmieli) oraz jednego sweet stoutu.

Przypominam, że pierwszy pojedynek odbędzie się w dniu 26.11.2015 o godz. 19:00 w Browarze Zamkowy Młyn przy ul. Nowowiejskiego 15.

Serdecznie zapraszamy  do wspólnej zabawy!

Large Blog Image

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *