Zapraszamy serdecznie na szkolenie / warsztaty ze słodem w roli głównej. Bez słodu nie ma piwa. Dowiedz się więcej o podstawowym surowcu piwowarskim!
Warsztaty/szkolenie słodowe!
Prowadzący: Paweł Leszczyński
Organizator: Warmińsko-Mazurski Oddział Terenowy PSPD oraz Słodownia Viking Malt
Termin i miejsce: 28.07.2018, Browar Warmia, godzina 16:00
Czas trwania/program: ok. 3 godziny (teoria, degustacja/warsztaty, podsumowanie/wyniki, pytania), następnie część nieoficjalna – degustacja piw 🙂
Wstęp: Wolny!
Polscy piwowarzy mają do wyboru setki słodów od kilkunastu producentów. Przy projektowaniu receptury piwa ważny jest odpowiedni ich dobór.
Zapraszamy na warsztaty słodowej sensoryki z Pawłem Leszczyńskim z Viking Malt.
Paweł Leszczyński jest piwowarem domowym i certyfikowanym sędzią piwnym, specjalizuje się w szkoleniach sensorycznych. Jako doradca ds. browarów rzemieślniczych pracuje w słodowni Viking Malt. Jest też współorganizatorem Warszawskiego Festiwalu Piwa.
Analiza sensoryczna jest jedną z podstaw, po jakie może sięgnąć piwowar wybierając słód – podkreśla Paweł Leszczyński. – Jego smak i aromat w dużej mierze wpływa na ostateczny smak piwa. Zależy nie tylko od procesu słodowania i użytej przy tym technologii, ale też od odmiany jęczmienia i warunków uprawy. Kluczowa w procesie produkcji jest wieloletnia współpraca słodownika z rolnikami. W testach sensorycznych możliwa jest ocena barwy i homogeniczności ziarna oraz zapachu i smaku słodów. Na ćwiczeniach ocenimy słody polskie z tegorocznych zbiorów oraz fińskie słody karmelowe – podsumowuje Paweł Leszczyński.
Na warsztatach każdy otrzyma próbki słodów Viking Malt!
Po warsztatach zapraszamy na integrację środowiskową 🙂
Widzimy się?