Na dworzu zimno, w szkołach ferie, studenci zaczynają myśleć nad rozpoczęciem przygotowań do sesji… Ale na Waszą obecność na bitwach z cyklu Warmińskie PiwoWARy zawsze można liczyć. Dziękujemy! Tym razem w gościnnych (i ciepłych!) progach Browaru Warmia uczestnicy bitwy częstowali piwami w stylu White IPA. Taki powiew egzotycznych i kojarzących się ze słońcem aromatów i smaków w styczniowy wieczór.
Bitewny styl
White IPA to styl hybrydowy, łączący w harmonijną całość najlepsze cechy piw w stylach witbier i AIPA.
W aromacie można wyczuć owocowe estry kojarzące się z zapachem bananów, moreli, cytrusów, aromaty przyprawowe, głównie kolendra, do tego aromaty amerykańskich chmieli, wnoszące dodatkowe cytrusy i owoce tropikalne.
W smaku White IPA powinno być lekko słodowe, z posmakami owocowymi kojarzącymi się głównie z grejpfrutem, pomarańczą, morelą. Można wyczuć również smak kolendry i dodatku skórki z pomarańczy. A wszystko to zwieńczone goryczką na wysokim poziomie – w końcu to krewniak AIPA.
Podsumowując – mocno owocowy, przyprawowy i orzeźwiający wariant piwa w stylu AIPA, jaśniejszy i mniej treściwy, z drożdżami i dodatkami spotykanymi w piwach typu witbier.
Bitwa!
Do walki stanęło trzech naszych kolegów, z których każdy niejedną warkę ma już na swoim koncie. Przypomnijmy, kogo mieliśmy okazję zobaczyć i oczywiście czyjego piwa spróbować:
A jak poszło naszym bohaterom w bezpośrednim starciu? Wszystkie piwa były poprawne, ale koniec końców zwyciężyło to, które najmocniej atakowało zarówno zmysł smaku jak i węchu cytrusową mieszanką. I to piwo otrzymało od Was zdecydowaną większość głosów. A kto był autorem tego piwa? Zwycięzcą okazał się Daniel Kuciński! Gratulacje! Pozostałym kolegom również gratulujemy i dziękujemy za wzięcie udziału w bitwie.
Świat aromatów i smaków piwa – piwna sensoryka
Oczywiście na naszych bitwach obecnego sezonu kontynuujemy cykl mini szkoleń sensorycznych dla publiczności we współpracy z firmą Flavor Active. Tym razem jego uczestnicy mogli zapoznać się z kolejną wadą, którą możemy napotkać w piwie. Jaką? Tzw. mokry karton, czyli efekt związany w głównej mierze ze starzeniem się piwa i jego utlenieniem. Pewnie nikt, kto brał udział w kursie nie będzie miał problemów z wyczuciem tej wady gdy natrafi na nią kiedyś w pitym piwie.
Konkursy, konkursy
Oczywiście na naszych spotkaniach nie mogło zabraknąć konkursu dla publiczności. Jego uczestnicy musieli zmierzyć się z pytaniami dotyczącymi oczywiście piwa, jego historii oraz piwowarstwa. W tym konkursie nie wystarczy wykazać się wiedzą, potrzebny jest jeszcze refleks!
A na zakończenie już chcielibyśmy zaprosić na naszą następną bitwę, która odbędzie się 22 lutego (ostatnia środa miesiąca). Do zobaczenia i nie zapominajcie śledzić naszej strony i profilu na fb!
Nasi sponsorzy i przyjaciele