Wczoraj w pubie Pijana Czapla olsztyniacy mieli okazję spróbować eksperymentalnej warki Porteru Warmińskiego (Browar Kormoran) z dodatkiem soku, a właściwie pulpy wiśniowej. Nie ma co ukrywać eksperyment ten przypadł nam bardzo do gustu.
🍻Kilka słów o tym jakże ciekawym piwie:
Cyferkowo jest to Porter Warmiński: 21 Blg i 9% alkoholu jednak w tym przypadku Browar Kormoran dodał tajemniczy składnik X 😊 czyli naturalny sok wiśniowy w postaci pulpy.
🍻Z rozmów w kuluarach dowiedzieliśmy się, iż wiśnia została dodana do piwa na ostatni miesiąc leżakowania.
🍻Musimy przyznać, iż jest to bardzo ciekawe połączenie. Piwo zyskało na pijalności dzięki lekkiej owocowej kwasowości. Po ogrzaniu świetnie czuć lekką kawę i czekoladki z likierem wiśniowym. Równocześnie nie czuć mocy i ciężaru porteru bałtyckiego. Jak przyznają piwowarzy z Browaru Kormoran zależało im na tym, aby zrobić piwo, które będzie miało charakter porteru, ale i pijalność piw kwaśnych – ale bez zakwaszania.
🍻Wiemy doskonale, że sesyjność w porterze może być bardzo zgubna jednak jesteśmy gotowi na ryzyko 😃
Liczymy na to, że będziemy jeszcze kiedyś mieli okazję wypłynąć na piwne wody dzięki naszym olsztyńskim Ptakom Wodnym z Pijana Czapla i takie warki eksperymentalne będą pojawiać się częściej.
P.S.
Piwo jest jeszcze dostępne na kranie w pubie. Dodatkowo możecie także spróbować beczkowej wersji piwa 1 na 100, które również jest wyśmienite i jest zupełnie innym, pełniejszym piwem, niż to co mamy zazwyczaj w butelkach.