Warmińskie PiwoWARy – S02E05 – relacja!

Wiosna zaczyna atakować, świat dookoła zaczyna się zielenić, dni coraz dłuższe, na dodatek zmiana czasu… Przy tylu atrakcjach dookoła nic dziwnego, że pewne rzeczy mogą wypaść z głowy. Jak na przykład relacja z ostatniej bitwy piwowarów! Ale nic nie szkodzi, zawsze możemy to nadrobić. To było już nasze piąte spotkanie w tegorocznej, drugiej edycji Warmińskich PiwoWARów. Jak zwykle o godzinie 19:00 zapełniliście salę goszczącego nas Browaru Warmia, by wziąć udział w kolejnej bitwie i wydać werdykt, które piwo było Waszym zdaniem najlepsze. Dzięki!

Bitewny styl

Wyzwaniem, które musieli podjąć w marcowej bitwie nasi piwowarzy był coffee stout. Cóż z tego miało wyjść? Piwo łączące w sobie najlepsze cechy kawy i stoutu oczywiście!

Barwa  – kolor od brązowego do czarnego z rubinowymi odblaskami

Piana – brązowa lub żółtobrązowa bardzo obfita, gęsta długo utrzymująca się na szkle

Aromat – wyczuwalne aromaty kawowe, aromaty palonego jęczmienia. W piwie mogą pojawić się delikatne nuty kakao, czekolady. Zapach chmielu nie powinien być wyczuwalny choć może się pojawić.

Smak – dominować powinny cechy charakterystyczne dla stouta i kawy czyli palność i kwasowość. Goryczka chmielowa powinna być wyczuwalna. 

Do boju!

Tym razem do bitwy stanęło dwóch samotnych, doświadczonych w bojach rycerzy oraz drużyna dwóch wojów z dużymi aspiracjami. A zatem kto tym razem skrzyżował piwowarskie mieszadła w boju?

Kto wyszedł z tego boju z tarczą? Okazało się, że główny pojedynek miał miejsce pomiędzy doświadczeniem a „młodą krwią” piwowarską, czyli między Irkiem a Dawidem z Mateuszem. I okazało się, że to właśnie oni zwyciężyli w bitwie, zdobywając 37 głosów. GRATULACJE! Oczywiście Dawida i Mateusza dzięki zwycięstwu będziemy mogli oglądać w kolejnej turze naszych bitew. Irek musiał zadowolić się drugim stopniem podium, uzyskując 27 głosów. Na najniższym stopniu stanął Łukasz, uzyskując 15 głosów. Wszystkim uczestnikom gratulujemy!

Piwna sensoryka

Zgodnie z tradycją w tym sezonie Artur, sędzia piwowarski i jednocześnie organizator bitew prowadził mini kurs sensoryczny, zapoznając przybyłych gości z kolejną cechą mogącą wystąpić w piwie – kwasem butanowym, czyli inaczej kwasem masłowym. Ta cecha jest wadą mającą swoje źródło w zakażeniach bakteryjnych. Mamy nadzieję, że wszyscy z Was, którzy zapoznali się z próbkami, nie będą mieli problemów z jej odszukaniem w kupionym bądź uwarzonym samodzielnie piwie (oby takich przypadków było jak najmniej!).

Konkursy? Konkursy!

Jak zwykle po bitwie nie mogło zabraknąć odrobiny zabawy w postaci konkursu dla naszych Gości. Nikt z konkursu nie odszedł z pustymi rękoma, a w samym konkursie trzeba było wykazać się nie tylko uwagą podczas wcześniejszego wykładu, ale również refleksem.

Jak zwykle, na koniec relacji, chcielibyśmy jeszcze raz podziękować Wam za liczne przybycie na nasze spotkanie. Pamiętajcie – to Wy jesteście sędziami w tym konkursie, będącym dla nas nie tylko koleżeńską rywalizacją, ale również dobrą zabawą. Do zobaczenia na kolejnej, szóstej już bitwie tego sezonu, na którą zapraszamy Was na 26 kwietnia 2017 roku na godzinę 19:00, oczywiście do Browaru Warmia.

Pssst! Pewnie niektórzy zauważyli, że relacja z „lutowej” bitwy gdzieś się zapodziała. Chyba ją nawet znaleźliśmy, tylko musimy odkopać 😉

Pomagają nam

 

cwiartka-logo   elwoj-logo  logo AFB Olsztyn  browar-warmia   flavoractive

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.