Rosanke – opis stylu – edycja 2017 Warmińskiego Konkursu Piw Domowych

Rosanke (V Warmiński KPD – 2017) – opis stylu

Historia:

Jest to tradycyjne piwo Warmińskich chłopów. Warzone było latem w browarach dworskich z myślą o żniwach. Dlatego miało być lekkie, orzeźwiające i sycące. Użyte powinny być rodzime surowce! Historia tego piwa sięga XVII w. Popadło w zapomnienie w okresie rozwoju i mechanizacji browarów.

Parametry:

Gęstość początkowa: 9 – 10 ‘Blg

Gęstość końcowa: 2 – 3 ‘Blg

Alkohol objętościowo: 3-4% alk.

Goryczka: 10 – 40 IBU

Barwa: 10 – 25 SRM

 Aromat:

Słodki słodowy aromat chlebowy, zbożowy, tostowy – pochodzący z zastosowania w zasypie różnych zbóż o różnym stopniu karmelizacji. Lekki kwaskowy aromat pochodzący od pszenicy jest akceptowalny. Mogą pojawiać się fenole – pochodzące od wędzonych/dymionych słodów. Chmielowy aromat na poziomie od niskiego do braku. Mogą występować aromaty rodzimych ziół/przypraw(gruit). Owocowe, estrowe aromaty na średnim do wysokim poziomie, pochodzą zarówno z zastosowania górnej fermentacji jak i ze słodów karmelowych. Brak DMS czy diacetylu. 

Wygląd:

Barwa od bursztynowej do ciemno miedzianej. Od klarownego do mętnego. Piana trwała, wysoka, drobno pęcherzykowa biała lub lekko zabarwiona.

Smak:

Podobnie jak w aromacie, pojawiają się estry wynikające z fermentacji i pochodzące od słodów smaki zbożowe, chlebowe, tostowe a w ciemniejszych wersjach przypiekane. Może pojawiać się posmak wędzonki, dymu. Balans zdecydowanie w kierunku słodowym. Piwo jednak nie może być mdłe, goryczka chmielowa lub przyprawowa równoważy słodowość. Smak chmielu na niskim poziomie. Pojawiać się mogą zioła/przyprawy(gruit) stosowane zamiennie z  chmielu. Brak DMS czy diacetylu.

Tekstura:

Wysycenie średnie do niskie. Mimo niskiego ekstraktu początkowego pełnia smaku zachowana dzięki bogatemu zasypowi i cukrom resztkowym. Pszenica i owies w zasypie gwarantuje kremowość i gładkość.

Ogólne wrażenie:

Bursztynowo-miedziane, lekkie i orzeźwiające ale o złożonym słodowym profilu i ziołowym charakterze.

 Komentarz:

Jest to piwo, które pije się świeże (nawet 2 tygodnie od rozlewu). Powinno być sycące i orzeźwiające. Piwo robione z surowców, które pozostały po sezonie piwowarskim, więc skład może być zróżnicowany. Dopuszcza się zioła/przyprawy(gruit), miód i wędzone słody. Żaden element nie powinien dominować, musi być zachowany balans. 

Surowce:

Słody z jęczmienia, pszenicy, owsa, żyta. Słody z warmińskiego zboża często suszone w prymitywnych warunkach mogły być lekko wędzone/dymione i niezbyt jasne. Surowce niesłodowane – zboża, perz itp. Chmiel z miejscowych chmielników. Drożdże górnej fermentacji. Woda źródlana. Mogły pojawiać się zamienniki chmielu w postaci ziół i przypraw rodzimego pochodzenia (nie lawenda!)

 

One thought on “Rosanke – opis stylu – edycja 2017 Warmińskiego Konkursu Piw Domowych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *