American Wheat|Polskie pszeniczne – WKPD 2019 – opis stylu

American Wheat – PL / Polskie Pszeniczne

 

Ogólne wrażenia: Orzeźwiające piwo pszeniczne, które może wykazywać więcej charakteru chmielowego i mniej drożdżowego niż jego niemieccy kuzyni. Czysty fermentacyjny charakter pomaga uzupełnić nuty chlebowe, ciasteczkowe i zbożowe, nutami chmielowymi i goryczką zamiast cechami drożdżowymi.

 

Aromat: Niski do umiarkowanego ziarnisty, chlebowy lub pszeniczny charakter. Dopuszczalna jest lekka lub umiarkowana słodowa słodkość. Estry mogą być umiarkowane do żadnych, chociaż powinny odzwierciedlać względnie neutralne szczepy drożdży, banan jest niewłaściwy. Aromat chmielowy może być od niskiego do umiarkowanego i może mieć owocowy, cytrusowy, korzenny, kwiatowy charakter polskich chmieli. Bez goździkowych fenoli.

 

Wygląd: Zwykle jasno żółty do złotego. Klarowność może wahać się od kryształowej do mętnej z drożdżami zbliżonymi do niemieckiego stylu weissbier. Duża, długotrwała biała piana.

 

Smak: Lekki do umiarkowanie mocnego, chlebowy, ciasteczkowy lub pszeniczny posmak, który może pozostawać do finiszu. Może mieć umiarkowaną słodową słodkość lub całkiem wytrawny finisz. Goryczka chmielowa od niskiej do umiarkowanej, która czasami utrzymuje się do finiszu. Balans jest zwykle zrównoważony, ale może być lekko w stronę goryczy. Nuty chmielowe od niskich do umiarkowanych (cytrusowe, korzenne, kwiatowe lub owocowe) od Polskich chmieli. Estry mogą być umiarkowane lub żadne, ale nie powinny zawierać bananów. Bez goździkowych fenoli. Może mieć lekko rześki finisz.

 

Tekstura: Treściwość lekka do średniej. Wysycenie umiarkowanie-wysokie. Lekka kremowość jest opcjonalna, piwo pszeniczne daje czasami miękkie, „puszyste” wrażenie.

 

Komentarz: Istnieją różne warianty od pijalnego i słodkiego do wytrawnego, agresywnie chmielonego i z mocnym pszenicznym akcentem.

 

Historia: Amerykańska, rzemieślnicza adaptacja niemieckiego weissbiera z użyciem czystszych szczepów drożdży i większej ilości chmielu. Po raz pierwszy szeroko rozpowszechniona przez browar Widmer w połowie lat osiemdziesiątych. Na potrzeby konkursu chmiele amerykańskie zamieniamy polskimi.

 

Surowce: Czyste, amerykańskie drożdże górnej fermentacji lub lagerowe (niemieckie drożdże do weissbiera są nieodpowiednie). Duża część słodu pszenicznego (często 30-50% w zasypie, czyli mniej niż jest to typowe w niemieckich weissbierach). Chmiele polskie tj. uprawiane w Polsce.

 

Porównanie stylów: Bardziej chmielowy i mniej drożdżowy charakter niż niemiecki weissbier. Nigdy bananowym i goździkowym charakterem niemieckiego weissbier. Zasadniczo może mieć taki sam zakres i balans jak w przypadku Blonde Ale, ale z charakterem pszenicy jako główną nutą słodową.

 

Parametry:

Ekstrakt początkowy: 10 – 13,5 Plato

Ekstrakt końcowy: 2 – 3,5 Plato

Goryczka: 15 – 30 IBU

Barwa: 3 – 6 SRM

Zawartość alkoholu (vol.): 4.0 – 5.5%