Marzec w naszym oddziale obfitował w wiele ważnych i bardzo ciekawych spotkań. Wydłużyliśmy luty bitwą w stylu Irish Red Ale, gościliśmy delegatów na walne zebranie Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Sędziowie piwni z naszego oddziału dumnie nas reprezentowali w konkursach piwnych, a w konkursach nie zabrakło samych piwowarów, ale o tym niebawem. W końcu nadszedł czas na organizację naszego sztandarowego projektu jakim są PiwoWARy czyli najlepszego konsumenckiego konkursu piw domowych.
Stout Kawowy – czyli marcowe wyzwanie
Coffee stout łączy w sobie najlepsze cechy kawy i piwa. Cechy charakteryzujące ten styl to:
Barwa – kolor od brązowego do czarnego z rubinowymi odblaskami
Piana – brązowa lub żółtobrązowa bardzo obfita, gęsta długo utrzymująca się na szkle
Aromat – wyczuwalne aromaty kawowe, aromaty palonego jęczmienia. W piwie mogą pojawić się delikatne nuty kakao, czekolady. Zapach chmielu nie powinien być wyczuwalny choć może się pojawić.
Smak – dominować powinny cechy charakterystyczne dla stouta i kawy czyli palność i kwasowość. Goryczka chmielowa powinna być wyczuwalna.
Jacy piwowarzy wystąpią?
Bitwa będzie bardzo zacięta. Staną do niej bardzo doświadczeni piwowarzy, o ich doświadczeniu i umiejętnościach może świadczyć fakt, iż jeden z nich zajmuje obecnie 3 miejsce w ogólnopolskim rankingu piwowarów domowych. Ale kogo tak właściwie zobaczymy? Swoim piwem częstować będą:
- Łukasz Derdziak
- Dawid Magun
- Irek Misiak
Pozostałe atrakcje
Nasze spotkania to w głównej mierze konsumencki konkurs piw domowych, oczywiście dla naszych gości przygotujemy konkursy z trudnymi pytaniami i ciekawymi nagrodami, oraz mini kurs sensoryczny. Tym razem zaprezentujemy wadę związaną z zakażeniem piwa drobnoustrojami, czyli kwasem butanowym.
Podziękowania
Serdeczne podziękowania ślemy do instytucji i firm, które wspierają nasze piwne potyczki. To dzięki nim jesteśmy w stanie realizować je w obecnej skali.
Zapraszamy już 29.03 w ostatnią środę miesiąca na godz. 19:00 do Browaru Warmia – wstęp jak zwykle bezpłatny!