Parametry:
Ekstrakt początkowy: 10-14°Blg
Ekstrakt końcowy: dowolny
Zawartość alkoholu: 2+ % obj.
Goryczka: dowolna
Barwa: dowolna
Piwo w tej kategorii ma być w „nowym stylu” lub z nowym podejściem do stylu klasycznego (tak jak np. Brut IPA czy New England IPA dla AIPA). Ważne by przy rejestracji piwa kreatywnego dodać opis co w nim jest kreatywne, pozwoli to nam odpowiednio je zinterpretować.
Liczy się balans, pijalność oraz ciekawy pomysł na piwo. Dodatki nie powinny dominować. Nie można stosować sztucznych aromatów.
Piwo powinno być opisane (max 500 znaków), autor musi wyjaśnić jego innowacyjność, czy użyty dodatek.
Ocena będzie uwzględniała także walory smakowe i sensoryczne. Wada nie będzie uznana za innowacyjność.
Dodatkowo punktowana będzie rzeczywista innowacja w podejściu do klasycznego stylu, jak i stworzenie zupełnie czegoś nowego.
Wygląd:
powinien być przyjemny dla oka. Piwo nie powinno być błotniste.
Odczucie:
przegazowane lub nienagazowane piwa są niewłaściwe.
Goryczka:
nie może być przeszkadzająca i szorstka, ale jej brak również może wpłynąć negatywnie na odbiór piwa.