Piwo, którego jeszcze nie było – opis stylu

Parametry:

Ekstrakt początkowy: 10-14°Blg

Ekstrakt końcowy: dowolny

Zawartość alkoholu: 2+ % obj.

Goryczka: dowolna

Barwa: dowolna

Piwo w tej kategorii ma być w „nowym stylu” lub z nowym podejściem do stylu klasycznego (tak jak np. Brut IPA czy New England IPA dla AIPA).

Liczy się balans, pijalność oraz ciekawy pomysł na piwo. Dodatki nie powinny dominować. Nie można stosować sztucznych aromatów.

Piwo powinno być opisane (max 500 znaków), autor musi wyjaśnić jego innowacyjność, czy użyty dodatek.

Ocena będzie uwzględniała także walory smakowe i sensoryczne. Wada nie będzie uznana za innowacyjność.

Dodatkowo punktowana będzie rzeczywista innowacja w podejściu do klasycznego stylu, jak i stworzenie zupełnie czegoś nowego.

Wygląd:

powinien być przyjemny dla oka. Piwo nie powinno być błotniste.

Odczucie:

przegazowane lub nienagazowane piwa są niewłaściwe.

Goryczka:

nie może być przeszkadzająca i szorstka, ale jej brak również może wpłynąć negatywnie na odbiór piwa.